Ainekset:

50g hiivaa

150g voita

5dl maitoa

1 1/2dl vaalea muscovadosokeria (käytin tummaa, kun kaupassa ei ollut muuta)

1tl suolaa

1muna

n. 13-14dl jauhoja

 

TÄYTE

Tee 3dl vaniljakastiketta pakkauksen ohjeen mukaan (mielestäni tuo määrä ei riitä. Vähintään puolikas annos pitäisi lisätä, seuraavan kerran kaksinkertaistan vaniljakastikkeen annoksen).

200g mantelimassaa

Voiteluun muna.

PINNALLE:

1rkl muscovadosokeria

2rkl mantelirouhetta (käytin hasselpähkinää)

1rkl raesokeria (ei riitä millään tuo määrä, ei edes yhteen kranssiin)

VALMISTUS:

Murenna hiiva astiaan. Sulata voi ja lisä siihen maito. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi (37astetta). Kaada voi-maitoseos hiivan sekaan ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.

Lisää sokeri, suola, muna ja suurin osa jauhoista. Jätä pieni määrä jauhoja leipomiseen. Vaivaa taikina tasaiseksi käsin tai yleiskoneella. Taikina on valmis, kun se irtoaa astian reunoista. Anna taikinan nousta n. tunnin (mulla meni n. puoli tuntia. Kun hellan takimmaiset levyt olivat käytössä,  niin ainakin meidän hellassa lämpiävät jonkun verran etulevytkin. Hiukan lämpimän levyn päällä taikina nousee tosi nopsaa).

Valmista vaniljakastike pakkauksen ohjeen mukaan. Raasta mantelimassa ja sekoita se vaniljakastikkeeseen.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli n. 50x30cm levyiksi.

Levitä täyte levyjen päälle ja kääri rullalle pitkittäin. Tee näistä kranssit painamalla päädyt yhteen. Anna nousta n. puoli tuntia.

Laita uuni 200 asteeseen.

Tee kransseihin viiltoja terävällä veitsellä, voitele munalla  ja ripottele päälle raesokeria, pähkinärouhetta ja muscovadosokeria.

Ohjeen mukaan näitä pitäisi paistaa n. 20min, mutta jos jakaa taikinan vaan kahteen osaan, niin nämä kohoaa uunissa niin muhkeiksi, että aikaa menee varmasti yli puoli tuntia.